11. jún 2012

Slovenské kráľovské mestá vo Varšave

Zahraničné zastúpenie SACR a Slovenský inštitút vo Varšave zorganizovali 5. júna prezentáciu kráľovských miest východného Slovenska. Zástupcovia Bardejova, Kežmarku, Levoče a Starej Ľubovne pozvali prítomných novinárov a verejnosť na prehliadku jedinečných historických miest a pripravovaných podujatí.   

Slovenský veľvyslanec v Poľsku Vasil Grivna upozornil na blízkosť kráľovských miest od Poľsko-slovenských hraníc ako aj na ich historické prepojenie s dejinami Poľska. Letné atrakcie Slovenska, ako aj novinku Nestville Park v Hniezdnom pri Starej Ľubovni priblížil zahraničný zástupca SACR v Poľsku Ján Bošnovič.  

Výstava fotografií od manželov Bobákovcov a dokumentárny film, poukázali na unikáty kráľovských miest. Východoslovenský temperament vniesla na podujatie ľudová hudba bratov Jendrichovských z Novej Ľubovne. Na záver sa konala kráľovská hostina, kde nechýbala kapustnica, bryndzové halušky, guľáš, syrové výrobky a kvalitné slovenské vína.

Spolok štyroch východoslovenských miest, ktoré vytvorili spoločnú značku Slovenské kráľovské mestá (SKM) vznikol v roku 2001 za účelom spoločnej propagácie, tvorby produktov a posilnenia cestovného ruchu v regióne. Spolu so SACR sa SKM prezentovali v minulých rockoch vo viacerých českých, maďarských a poľských mestách.