11. jún 2012

Stretnutie ministra Ľubomíra Jahnátka so zástupcami SZARF

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek na stretnutí so zástupcami Slovenského zväzu agropodnikateľov a rodinných fariem (SZARF) prediskutovali štyri tematické okruhy – predaj produktov z dvora farmy, farmársky zákon, nájom pôdy pre farmárov a projekt podpory v pôdohospodárstve a pri rozvoji vidieka.

„ Našou snahou je, aby sme zabezpečili rozvoj vidieka a zníženie nezamestnanosti aj zakladaním malých firiem, buď rodinného typu, alebo podielnického družstva s kapitálovou participáciou štátu. Podmienkou je, aby to neboli veľké hospodárske jednotky, ale malé, s pár ľuďmi, ktorí si budú realizovať predaj lokálne. Na ich vznik by stačila ohlasovacia povinnosť na miestnom úrade a do určitého množstva by mohli predávať svoju produkciu aj bez dane. Po jeho prekročení by ju samozrejme museli zaplatiť. V určitých prípadoch si to viem predstaviť aj pri stredne veľkých jednotkách, ak by predaj bol v areáli družstva. Myslím, že to by naše hospodárstvo nezruinovalo, naopak, pomôže to regiónu, družstvu, ľuďom na vidieku a legalizácii predaja. Pri predaji v tržniciach, alebo v iných objektoch mimo  hospodárskeho družstva si tiež viem predstaviť zavedenie tzv. „mäkkej DPH“, uviedol minister Ľubomír Jahnátek.

Podpredseda zväzu Ladislav Agárdi súhlasil: „ Áno, ľudia na dedine, ktorí chovajú doma ošípané, sliepky, majú veľký problém sa niekde registrovať – na hygiene, veterine atď. – to by mal nahlasovať obecný úrad za nich a následne by mali tieto orgány robiť kontrolu – aký je ich chov, ako dodržiavajú hygienické požiadavky a potom následne vydávať povolenie na predaj, alebo na domácu zabíjačku.“

Minister Jahnátek vyzval všetky zväzy a spoločenstvá v agrosektore na väčšiu jednotu a  spoluprácu pri príprave strednodobej koncepcie rozvoja pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

(www.mpsr.sk)